Când ies măselele la copii

Măselele sunt dinți permanenți care apar în jurul vârstei de 6 ani și au un rol esențial în procesul de mestecare și digestie a alimentelor. Procesul de erupție dentară poate fi diferit de la copil la copil, iar părinții trebuie să fie conștienți de etapele și semnele asociate cu apariția măselelor la copii.

În acest articol, vom explora când ies măselele la copii, semnele și simptomele asociate cu erupția dentară, precum și modul în care părinții pot ajuta copiii să treacă prin această etapă a creșterii dentare.

Articolul prezentat este dovada colaborării fructuoase cu ijoo.ro

Etapele erupției măselelor

Erupția măselelor la copii are loc în mai multe etape și poate dura câțiva ani până când toate măselele definitive apar complet. Iată cele mai comune etape ale erupției măselelor:

1. Erupția primelor măsele de minte (măselele de 6 ani)

Primul set de măsele permanente care apar sunt măselele de minte, cunoscute și sub numele de măselele de 6 ani. Acestea erupt în jurul vârstei de 6 ani și sunt situate în partea din spate a gurii. Erupția acestor măsele poate provoca disconfort și sensibilitate gingivală.

Vezi și:  Când Intră Bani pe Cardurile Sociale pentru Copii

2. Erupția măselelor de 12 ani

A doua etapă importantă în erupția măselelor la copii are loc în jurul vârstei de 12 ani. În această perioadă, măselele permanente de pe partea de jos și de sus a gurii erupt. Aceste măsele sunt denumite în mod obișnuit măselele de 12 ani.

3. Erupția măselelor de minte (măselele de înțelepciune)

Ultima etapă a erupției măselelor la copii are loc în jurul vârstei de 17-21 de ani, când măselele de minte, cunoscute și sub numele de măselele de înțelepciune, erupt. Acestea pot fi asociate cu diverse probleme, cum ar fi durerea, impactarea sau dificultăți de igienă orală.

Simptome asociate cu erupția măselelor la copii

Erupția măselelor poate provoca unele simptome neplăcute și disconfort pentru copii. Este important să recunoaștem aceste semne pentru a putea oferi copilului sprijinul necesar. Iată câteva simptome comune asociate cu erupția măselelor la copii:

Durere și disconfort gingival

Copiii pot resimți durere și disconfort în zona gingiilor în timpul erupției măselelor. Aceasta se datorează presiunii exercitate de dinții care erupt. Gingiile pot deveni roșii, inflamate și sensibile la atingere.

Salivare excesivă și înjurături

Un alt simptom comun al erupției măselelor la copii este salivarea excesivă și înjurăturile. Copiii pot saliva mai mult decât de obicei și pot avea tendința de a-și băga degetele sau obiecte în gură pentru a-și ușura disconfortul.

Refuzul alimentelor și tulburări de somn

Disconfortul asociat cu erupția măselelor poate determina copiii să refuze alimentele și să aibă tulburări de somn. Mâncarea dură sau caldă poate agrava simptomele, iar somnul neîntrerupt poate fi afectat de disconfortul dinților care erupt.

Vezi și:  Ce Este ADHD la Copii

Cum puteți ajuta copilul în timpul erupției măselelor

În timpul erupției măselelor, părinții pot adopta câteva măsuri pentru a ajuta copilul să treacă mai ușor prin această perioadă:

1. Masaj gingival

Prin masarea ușoară a gingiilor cu degetul curat sau cu un degetar special pentru bebeluși, puteți ajuta la ameliorarea disconfortului și a durerii gingivale asociate cu erupția măselelor.

2. Obiecte de mestecat răcoritoare

Un obiect de mestecat răcoritor, cum ar fi un inel de dentiție refrigerat sau o jucărie specială pentru dentiție, poate oferi copilului un efect de masaj și răcorire în zona gingiilor dureroase.

3. Alimente moi și reci

Oferirea alimentelor moi și reci, cum ar fi iaurtul, piureurile de fructe sau legume, înghețata sau sucul de fructe răcoritor, poate ajuta la ameliorarea disconfortului și poate oferi o ușurare temporară copilului.

FAQs despre erupția măselelor la copii

Cât durează erupția măselelor la copii?

Erupția măselelor poate dura câțiva ani, de la apariția primelor măsele de minte până la erupția completă a măselelor de înțelepciune. Fiecare copil este diferit, iar ritmul de erupție poate varia.

Ce pot face în cazul în care copilul are dureri severe în timpul erupției măselelor?

Dacă copilul prezintă dureri severe în timpul erupției măselelor, este recomandat să consultați un medic dentist. Aceștia pot evalua situația și pot recomanda măsuri suplimentare de gestionare a durerii, cum ar fi utilizarea unor analgezice specifice pentru copii.

Este normal ca erupția măselelor să provoace febră la copii?

Da, în unele cazuri, erupția măselelor poate fi însoțită de o ușoară creștere a temperaturii corporale. Aceasta se datorează reacției inflamatorii asociate cu erupția și este considerată normală. Cu toate acestea, dacă febra este persistentă sau severă, este recomandat să consultați un medic.

Vezi și:  Câte zile se poate da Nurofen la copii

Așadar, când ies măselele la copii poate varia, dar în general, primul set de măsele erupt în jurul vârstei de 6 ani, iar ultimele măsele de minte erupt în jurul vârstei de 17-21 de ani. Părinții pot ajuta copiii în timpul erupției măselelor prin masajul gingival, utilizarea obiectelor de mestecat răcoritoare și oferirea alimentelor moi și reci. Dacă apare disconfort sever sau simptome neobișnuite, este recomandat să solicitați sfatul unui medic dentist. Fiți răbdători și oferiți sprijinul necesar pentru a trece cu bine de această etapă importantă a dezvoltării dentare a copilului.

Vezi și:

Photo of author

Kiro

Kiro este un entuziast al domeniului educației și are o pasiune puternică pentru dezvoltarea și îmbunătățirea sistemului de învățământ. Ca redactor al blogului nostru, el împărtășește informații despre metode și strategii didactice inovatoare, precum și despre tendințe și noutăți în domeniul educației.

Lasă un comentariu